Recepten - Avondeten

Garnalen met mango-avocadosalsa en bloemkoolrijst

Bereidingstijd: 15-20 minuten

Porties: 1 persoon

 

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 150 gram garnalen
  • 250 gram bloemkoolrijst (of bloemkool)
  • 100 gram mango
  • 1 limoen
  • ½ paprika
  • ½ avocado
  • Paar takjes verse peterselie
  • Kokosolie
  • Zeezout en zwarte peper

 

Bereidingswijze

  1. Gebruik je bloemkool in plaats van kant-en-klare bloemkoolrijst? Snijd de bloemkool dan in roosjes en maal fijn met behulp van een keukenmachine, blender of rasp (zodat het de structuur van rijst krijgt). Zet even opzij.
  2. Snijd de mango, de paprika en het vruchtvlees van de avocado in kleine blokjes en doe in een kommetje.
  3. Snijd de limoen doormidden en voeg het sap van één limoenhelft aan het kommetje toe.
  4. Hak de peterselie fijn, voeg aan het kommetje toe en hussel de ingrediënten door elkaar (tot een salsa).
  5. Kook de bloemkoolrijst circa 2 minuten in een (steel)pannetje met kokend water.
  6. Verhit ondertussen een eetlepel kokosolie in een koekenpan en bak de garnalen om en om enkele minuten, totdat ze gaar zijn. Bestrooi met een snufje zeezout en zwarte peper.
  7. Giet de bloemkoolrijst af, voeg een snufje zeezout en zwarte peper toe en roer door.
  8. Schep de bloemkoolrijst op een bord en leg de garnalen er bovenop.
  9. Garneer met de salsa.
  10. Optioneel: knijp de andere helft van de limoen uit over het geheel.

Gegrilde groentesalade

 

Bereidingstijd: 15 minuten

Porties: 2-3 personen

 

Ingrediënten:

1 gele paprika

1 courgette

60 ml olijfolie extra vierge

250 g oesterzwammen

250 g cherrytomaten

½ sjalot

30 ml balsamicoazijn

1 tl Dijonmosterd

½ citroen

1 kropje little gem

40 g rucola

30 g pompoenpitten

2 takjes basilicum

 

Bereiding:

  1. Verwarm de grillpan voor.
  2. Snijd de paprika in reepjes en de courgette in plakjes, besprenkel met olie en gril de courgettes en de paprika 2 minuten per kant in de grillpan. Scheur de oesterzwammen in stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de oesterzwammen circa 4 minuten. Halveer de tomaten.
  3. Snipper de sjalot. Meng voor de dressing de sjalot met de azijn, mosterd en het sap van de citroen en breng op smaak met peper en zout. Meng al roerend de olie erdoor. Meng de dressing door gegrilde groenten en de tomaatjes.
  4. Maak de blaadjes little gem los van het kropje.
  5. Verdeel de little gem en de rucola over borden, leg de groenten erop, bestrooi met pompoenpitten en de basilicum.

 


Zuurkoolschotel

 

Bereidingstijd: 15 minuten

Porties: 1 persoon

 

Fris, dus ook geschikt voor de zomer, Ik ben zelf geen zuurkool liefhebber, maar dit recept maak ik regelmatig.

 

Ingredienten:

  • 200 gram zuurkool
  • 1 à 2 uien
  • 50-100 gram mager runde gehakt.
  • 1 appel
  • 30-50 gram strooikaas 30+
  • paprika en kerrie poeder

 

Bereidingswijze:

  1. snipper de ui klein en bak hem in een braadpan. voeg een halve eetlepel kerrie en paprika poeder toe. Voeg het gehakt toe en bak dit mee gaar. ( de ui hoeft dan nog niet helemaal gaar te zijn)
  2. Voeg de zuurkool hieraan toe.
  3. snij de appel klein en voeg deze toe aan de rest.
  4. Laat het geheel ong 15 braden tot alles goed gaar is en de appel smeuig.
  5. Voeg naar behoefte peper of zout toe.
  6. Doe het geheel in een oven schaal en strooi de kaas erover.
  7. Bak het in de over op 180/200 graden tot de kaas gesmolten is.

Tip: wat meer haast vandaag, laat de kaas in de pan over het geheel smelten en dien meteen op.

Tip: het klikt misschien een beetje gek maar doe onder de kaas een paar plankjes banaan in de oven zorg voor een extra zoete smaak aan de zuurkool. Let wel op dat in banaan weer meer koolhydraten zitten.

 


Salade met snijbonen en tonijn

 

Bereidingstijd: 15-25 min

Portie: 1 persoon

 

Ingredienten:

  • 150-200 gram sperziebonen
  • 200 gram bloemkoolrijst
  • Blikje tonijn
  • Handje kappertjes
  • 2 augurken
  • Handje lente ui
  • frietsaus (5% vet van Remia, houd de calorieën laag)
  • zwarte olijven in plakjes
  • 1/3 komkommer

 

Bereidingswijze:

  1. Snij de snijbonen en kook ze gaar.
  2. Bak de bloemkool rijst 3-5 min licht bruin en knapperig, voeg de snijbonen hieraan toe en meng het geheel door elkaar. Zet het vuur uit en meng nu ook de in kleine rondjes gesneden lente ui hieraan toe.
  3. Dit deel laat je nu afkoelen( je kan dit zelfs invriezen)
  4. Maak vervolgens salade af door de overige ingrediënten(tonijn, kappertjes, augurken, komkommen en olijven) klein te snijden en toe te voegen aan de salade.

 

 


Pasta van courgette met pesto en kip

 
Bereidingstijd: 35 minuten
 
Porties: 2-3 personen
 
Ingrediënten:
2 kleine tot middelgrote courgettes
250 gr cherrytomaatjes
2 kipfilets
15 gram pijnboompitten
theelepel paprikapoeder
peper en zout
3 tot 4 eetlepels griekse yoghurt
1 flinke eetlepel pesto
olie of boter om te bakken
 
Bereiding
1. Verwarm de oven op 200 graden.
2. Doe de tomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met olie en bestrooi met wat peper en zout. Rooster ze 15 minuutjes in de oven.
3. Bestrooi de kipfilets met paprikapoeder, peper en zout. Verhit wat olie in een pan en bak de kipfilets in ca 15 minuten bruin en gaar.
4. Haal ondertussen de courgette door de spirelli. Verhit een beetje olie of boter in een andere pan en bak de courgetti met de pijnboompitten 2 minuutjes.
5. Schep de pesto en yoghurt er door tot een romig mengsel. Serveer de romige pesto courgetti op een bord met de gebakken kip en geroosterde tomaatjes.
 

Geitenkaas risotto van bloemkoolrijst

Bereidingstijd: 20-30 min

Porties: 1 persoon

 

Ingredienten:

  • 400 gram bloemkoolrijst
  • 125 gram magere spekreepjes
  • 100 gram geitenkaas
  • 2 courgette
  • 250 gram champignons
  • 1 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode ui
  • Champignon bouillonblokje
  • Gemberpoeder

 

Bereidingswijze:

1. Schil een courgette en snij hem in zeer kleine blokjes, ongeveer net zo klein als de bloemkoolrijst.

2. Snipper de rode ui, en snij ook de bleekselderij in kleine blokjes,

3. Bak de bleekselderij en ui kort aan met wat gember poeder op laag vuur in een kookpan.

4. Voeg nu de courgette, en de bloemkoolrijst, een champignon bouillonblokje en scheut kokend water toe. Laat dit rustig koken +/- 20 min

Let op: het water is om de bloemkool smeuïg te maken als risotto. Maar bloemkool neemt niet dezelfde hoeveelheid water op. Zorg altijd voor een laagje water dat de bloemkool niet aanbrandt, Maar niet teveel water dat het soep wordt. Proef de rijst tussendoor. zodra het lekker smeuïg is als

Risotto is het goed( dit kan naar eigen voorkeur)

5. Bak de spekreepjes, champignons en tweede courgette gaar.

6. Voeg de prei later toe, deze hoeft korter te koken, houd deze knapperig voor de bite.

7. Als alles gaar is meng je de risotto en vulling door elkaar en voeg als laatste de geitenkaas toe. Deze hoeft enkel te smelten.

 

 


Koolraab rosti

Bereidingstijd: 15-20 min

Porties: 1-2 personen

 

Ingredienten:

  • Koolraap( ong kwart per persoon)
  • 1 ei
  • Kruiden naar smaak

 

Bereidingswijze:

  1. schil de koolraap en rasp hem vervolgens met een wat grove rasp.
  2. meng de rasp met een ei en voeg naar behoefte kruiden of peper en zout toe.
  3. bak als een pannenkoek op laag vuur gaar ( =/- 10 min). Duw het mengel ligt aan in de pan zodat het een geheel vormt. Je kunt zowel kleine rosti’s maken als de volledige pan vullen. Het gaar bakken en omdraaien is het lastigste. Kies voor laag vuur met een deksel om ook de binnenkant goed gaar te laten worden. De buitenkant moet lichtbruin worden. Draai kleine rosti’s om met een spatel. Voor het omdraaien van een grote rosti kun je een platte deksel of andere pan gebruiken. Je schuift de rosti dan in de andere pan, vervolgens zet je de pannen op elkaar en draai je hem in een keer om.

 

Tip: de rosti kun je eten met groente en vlees/vis/vega naar keuze.

 


Courgettini met zelfgemaakte pesto

 

Bereidingstijd: 20-30 min

Porties:  2-3 personen, zeer vullend met een salade evt zelfs voor 4 personen genoeg.

 

Ingredienten:

  • 400 gram courgettini
  • 250 gram champignons
  • Rucola
  • Basilicum plantje
  • 60 gram cashew noten
  • Parmezaanse kaas
  • Kokosolie/ of andere olie 2 eetlepels

 

Bereidingswijze:

  1. Wel de cashew noten ongeveer een kwartier in water.
  1. Rasp de Parmezaanse kaas.
  2. Voeg de blaadjes basilicum, 3 handjes rucola en de cashew noten toe aan de kaas.
  3. Meng de ingrediënten met de olie tot een gladde pesto ( let op de vegan kaas heeft los een rare smaak en geur, mijn tip probeer het vooral een keer, in het recept is erg lekker)
  4. Bak de champignons gaar ( andere groente toevoegen kan altijd)
  5. Bak nu kort de courgettini mee 2-3 min
  6. Roer vervolgens de pesto erdoor en laat hem even meebakken zodat hij lekker smeuïg wordt. 2-3 minuten.

Op deze foto heb ik nog extra kipreepjes voorgegaard toegevoegd. 

 


Kip ketjap salade

 

Bereidingstijd: 30 minuten

 

Aantal porties: 2 personen

 

Ingrediënten:

  • 1 zakje gemengde sla
  • 150 gr geschrapte worteltjes
  • 150 gr sperziebonen
  • 50 gram tauge
  • ½ komkommer
  • 2 bosuitjes
  • Handje cashewnoten ongezouten/ongebrand
  • 200 gr kip of vegetarische stukjes
  • Olie of margarine 
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • Snuf chilivlokken

 

Bereiding
1. Meng voor de marinade de honing, gembersiroop, ketjap manis, sesamolie, citroensap en chilivlokken door elkaar.

2. Voeg een paar eetlepels marinade toe aan in blokjes of reepjes gesneden kip of vega stukjes en laat een kwartiertje (of langer) marineren.

3. Kook de sperziebonen gaar.

4. Snijd de komkommer in plakjes en de wortels in reepjes.

5. Bak de kip of vega stukjes in een pan met een beetje olie of margarine.

6. Meng de sla met de wortel, komkommer en sperziebonen. Verdeel de gebakken kip hierop. Bestrooi met wat grof gehakte cashewnoten en ringetjes bosui.
7. Besprenkel de kip ketjap salade nog met wat overgebleven marinade.
 
 
Tip: voeg zilvervliesrijst toe ipv gemengde salade om te variëren.
 

Frietjes van pompoen/pastinaak/knolselderij/zoete aardappel

 

Bereidingstijd:

45-60 minuten

 

Porties:
2 personen

 

Ingrediënten:

  • 1 kleine pompoen of 2 pastinaken of 1 knolselderij of 3 zoete aardappels (of van alles door elkaar)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • snuf cayennepeper

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden

  1. Was de pompoen. Snijd de pompoen(met schil en al) in dunne plakken en dan in frieten. Schil de pastinaken, knolselderij en zoete aardappels en snijdt ze in mooie frieten. Hoe dunner, hoe knapperiger!
  2. Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg de frietjes hierop. Besprenkel de frietjes met olijfolie, het zout, de peper en de rest van de kruiden en hussel lekker door.
  3. Bak in ongeveer 30-40 minuten tot ze lekker knapperig zijn. Tussendoor omscheppen.

Spinazie omelet

 

Bereidingstijd:

10-15 minuten

 

Porties

1 persoon

 

Ingrediënten:
- 2 eieren
- handje Spinazie
- kwart ui
- 4 champignons

 

Bereiding:
1. Roerbak de spinazie, uien en champignons
2. Voeg geklopte eieren toe en bak een lekkere omelet

*  Voeg eventueel paprika en/of kipblokjes toe voor de variatie.


Stamppot met gehaktballen

 

Bereidingstijd:   

15-30 minuten

 

Porties 

2 tot 3 personen

 

 

Ingrediënten:

  • 300 gram rundergehakt
  • 500 gram andijvie
  • 150 gram uitgebakken spekjes
  • 250 gram zoete aardappel
  • 2 uien
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel Franse Mosterd
  • 1 eetlepel cayennepeper
  • Zeezout en peper
  • 25 gram boter
  • 50 ml magere melk
  • 25 gram roomboter

 

Bereiding:

1. Snijd de andijvie kleiner en snipper de uien.

2. Zet de aardappelen op om te koken.

3. Meng in een grote kom het rundergehakt met het paneermeel, de Franse Mosterd, cayennepeper, ei, 1 gesnipperde ui, zeezout en peper. Draai afhankelijk van de gewenste grootte zo’n 4-8 gehaktballen.

4. Voeg de andijvie toe aan de gekookte aardappelen en laat mee gaar worden.

5. Bak in een koekenpan de spekjes en de ui.

6. Bak de gehaktballen in de roomboter.

7. Giet de aardappelen met andijvie af en voeg 50 ml magere melk en stukjes boter toe. Stamp de aardappelen en andijvie goed door elkaar.

8. Voeg als laatste de spekjes en ui toe en roer goed door.

9. Schep de stamp op een bord en voeg een gehaktbal toe.

 

 


Ovenschotel van kip en groenten

 

Bereidingstijd:   

10 minuten voorbereiding

ca 75 minuten in de oven

 

Porties 

2 tot 3 personen

 

Ingrediënten:

  • 600 gram kippenbouten
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 2 paprika’s
  • 250 gram champignons
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 4 tomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 takjes verse basilicum
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 250 gram volkorenpasta

 

Bereiding:

1. Snijd de courgette, aubergine, paprika’s, champignons, prei, ui en tomaten in stukjes.

2. Leg in een ovenschaal onderin de gesneden aubergine met daarop een laag door elkaar gemengde courgette, paprika’s, champignons, prei en ui.

3. Leg de kippenbouten erop en werk af met een laagje tomaten.

4. Strooi de kruiden gelijkmatig over de schotel. Pers de knoflook uit en verdeel. Sprenkel de olijfolie over het geheel.

5. Zet ca 75 minuten in de oven op 200 graden.

6. Voeg ca 10 minuten voor het einde Parmezaanse kaas toe.

7. Serveer met de volkorenpasta.

 

 

 


Currykip met rijst

 

Bereidingstijd:   

15-30 minuten

 

Porties 

2 tot 3 personen

 

Ingrediënten:

  • 200 gram kipfilet
  • 200 gram sperziebonen
  • 1/3 bloemkool
  • 150 gram champignons
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 150 ml bouillon (minder zout)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 200 gram zilvervliesrijst
  • Zeezout en/op peper naar smaak

 

Bereiding:

1. Breek de sperziebonen kleiner, maak trosjes van de bloemkool en snijd de tomaten, champignons en ui.

2. Snijd de kipfilet in kleine stukjes of reepjes.

3. Maak in een pannetje 150 ml bouillon klaar.

4. Breng in een pannetje watert aan de kook en voeg de zilvervliesrijst toe.

5. Verhit de olie in een pan en bak hierin de knoflook bruin.

6. Voeg de kipfilet en ui toe.

7. Voeg als laatste kerriepoeder toe en wacht tot je de kerrie begint te ruiken.

8. Voeg 150 ml bouillon toe samen met de sperziebonen en tomaten en laat ca 10 minuten stoven.

9. Voeg uiteindelijk de bloemkool en champignons toe en stoof het verder gaar.

9. Serveer met zilvervliesrijst.

 


Biefstuk met tomatensalsa

 

Bereidingstijd:   

15-30 minuten

 

Porties 

2 personen

 

Ingrediënten:

  • 250-300 gram biefstuk
  • 300 gram sperziebonen
  • 250 gram zoete aardappelen of zilvervliesrijst
  • 125 gram cherrytomaatjes
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 4 takjes peterselie
  • 4 takjes selderij
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 mespuntje tijm
  • Klontje roomboter
  • Peper en zeezout

 

Bereiding:

1. Snijd de cherrytomaatjes en het sjalotje in kleine stukjes.

2. Was de kruiden en knip of snijd ze klein.

3. Fruit in een koekenpan met 1 eetlepel olie het sjalotje met 1 teentje geperste knoflook bruin.

4. Bak vervolgens de cherrytomaatjes mee.

5. Haal de pan van het vuur en roe de kruiden en kappertjes er doorheen.

6. Laat afkoelen en voeg naar smaak zeezout en peper toe.

7. Pureer met een staafmixer of stamper. Er mogen stukjes in de salsa blijven.

8. Kook de sperziebonen in ruim water.

9. Bak de biefstuk in de roomboter bruin.

10. Serveer met gebakken zoete aardappelen of zilvervliesrijst.

 


Tagliatelle met zalm

 

Bereidingstijd:   

15-30 minuten

 

Porties 

2 tot 3 personen

 

Ingrediënten:

  • 300 gram (volkoren) tagliatelle
  • 200 gram gerookte zalm (in blokjes of snippers)
  • 300 gram verse spinazie
  • 250 gram champignons
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 lente-ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Handjevol pijnboompitten
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 100 ml melk
  • Parmezaanse kaas
  • Zeezout en peper

 

Bereiding:

1. Kook de tagliatelle volgens verpakking.

2. Snijd de spinazie en paprika in kleinere stukken, de champignons in schijfjes, snipper de ui en snijd de lente-ui in ringetjes.

3. Fruit de knoflook en ui in een pan met 1 eetlepel olijfolie.

4. Voeg de champignons, rode paprika en pijnboompitten toe.

5. Maak in een pannetje een roux; laat 50 gram boter smelten, voeg dan 60 gram bloem toe. Goed roeren. Voeg vervolgens 100 ml melk toe, zout en peper naar smaak en in laten koken tot een dikke saus.

6. Voeg aan de roux de verse spinazie toe en laat even sudderen.

7. Voeg vervolgens de blokjes gerookte zalm en lente-ui toe en laat alles warm worden.

8. Voeg vervolgens alles samen en meng goed door.

9. Strooi naar smaak Parmezaanse kaas over het geheel.

 


Penne met kip en broccoli

 

Bereidingstijd:   

15-30 minuten

 

Porties 

2 personen

 

Ingrediënten:

  • 250 gram volkorenpenne
  • 250 gram broccoli
  • 1 ui
  • 12 cherrytomaatjes
  • 4 verse kipfilets
  • 30 gram maïzena
  • 500 ml magere melk
  • 1 theelepel oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zeezout en peper
  • 90 gram pittige geraspte kaas
  • Parmezaanse kaas

 

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 190 graden.

2. Snijd de broccoli in roosjes, halveer de cherrytomaatjes, snipper de ui.

3. Kook de penne volgens beschrijving.

4. Bak in een koekenpan in olijfolie 2 teentjes geperste knoflook.

5. Voeg de kipfilet toe en bak bruin. Snijd de kipfilet in stukjes wanneer de kip gaar is.

6. 5 minuten voordat de penne klaar is, voeg de broccoliroosjes toe.

7. Doe 250 ml magere melk met de maïzena in een pannetje en roer goed door. Voeg vervolgens 200 ml kookvocht van de penne en 250 ml magere melk al roerend toe. Roer stevig door totdat er een goed gebonden saus ontstaat.

8. Voeg de pittige kaas toe en roer goed door.

9. Meng de kip, penne en broccoli in een ovenschaal en verdeel de saus gelijkmatig. Verspreid de cherrytomaatjes maak op smaak met oregano, peper, zeezout en Parmezaanse kaas.

10. Zet het gerecht ca 20 minuten in de oven.

 


Hamburger met friet

 

Bereidingstijd:   

15-30 minuten

 

Porties 

2 personen

 

Ingrediënten:

  • 250 gram rundergehakt
  • 1 rode ui
  • 1 ei
  • Handvol ijsbergsla
  • 1 handje verse basilicum
  • 1 tomaat
  • 1/4 komkommer
  • 100 gram champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 2 volkoren harde broodjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 150 gram zoete aardappelen

 

Bereiding:

1. Doe het rundergehakt in een kom en voeg hier zeezout, peper, verse basilicum en het ei aan toe. Kneed dit samen totdat het goed gemengde is en vorm het naar een burger.

2. Schil de zoete aardappelen en snijd in frietsteeltjes. Bak deze in olijfolie in een koekenpan.

3. Verhit in een grillpan de olijfolie en bak hierin de burgers.

4. Bak in een koekenpan ,et olijfolie de geperste knoflook, ui en champignons.

5. Snijd de broodjes doormidden en beleg met ijsbergsla, schijfjes tomaat, schijfjes komkommer, burger, champignons en ui.

6. Voeg de friet toe aan het bord.